מאמרים

לשדרג את המוח – למצוא את השקט ובכל זאת לחשוב

המאמר הזה נכתב בימים של מלחמה.
“כשהתותחים רועמים המוזות שותקות”, אומר הפתגם, ונראה לי שכולנו מצליחים להרגיש את זה בתקופה הזאת.
כולם עצובים, כולם כועסים, כולם חוששים.
נראה שהדבר האחרון שבא לעשות, שמרגיש נכון, זה לקחת ספר לידיים ולקרוא.
יש שחווים את האפשרות לקחת פסק זמן מהמיקוד ב”מה שקורה” כמשהו שלילי, משהו לא ראוי, כי הרי יש מי שחווה כרגע אֵבֵל וחשש אמתי לחייו.

הכול נכון, אני מכבדת כל אדם (או לפחות מנסה).
מטרת המאמר הזה אינה לשפוט אף אחד, אלא אולי לתת אלטרנטיבה לאלה שמחפשים אותה.

 איך הפחד משתק את המחשבה

בואו ננסה להבין כרגע באופן כללי מה קורה לנו ב”מכונה” שלנו, באורגניזם האנושי.

הכל אלה שקוראים את מאמרַי מזה זמן כבר נפגשו עם ההסברים על מבנה המוח
(ואת מי שלא מכיר אותי עדין אני מזמינה לקרוא את המאמר שכתבתי: “מבנה המוח ואיך זה קשור לקריאה מהירה“) ועם המנגנון שקראנו לו “השומר“, שמטרתו לשמור על רווחתנו ולשמר אותנו בחיים.

עד היום התייחסנו למנגנון הזה – שנמצא במערכת הלימבית, מוח היונקים העתיק שלנו, המוח ה”רגשי” – רק ברמת המיקרו, כלומר ביחס לשינויים ברמה האישית ולכן, לאפשרות לקרוא מהר או לעשות מבחן. נוכל, אבל, בקלות להבין שאותו המנגנון פועל גם בכל פעם כשעצם הקיום נמצא בסכנה. טוב שכך, זהו גם המנגנון שמציל את החיים שלנו, ששולח אותנו ללא מחשבה למצוא מחסה בפינה הבטוחה ביותר, שגורם לנו לעשות במהירות את הפעולות הדרושות כדי להגן על חיינו.

אבל עלינו גם לזכור שבשל אותו המנגנון כל המכונה מתמקדת אך ורק בהישרדות וכל השאר נדחק הצידה. בדיוק כפי שכשאנחנו חולים כל מה שאנחנו רוצים לעשות זה לישון ואין לנו אנרגיה לקרוא וללמוד, כך גם כשאנחנו מרגישים שעלינו להגן על חיינו.

הפחד הוא האויב של המחשבה. או של היכולת לחשוב. זאת עובדה מצערת, אך עדיין עובדה. ברגע שעולה הפחד, מיד נכנס לפעולה המנגנון של Fight, flight, Freeze – כלומר התגובה שלנו לפחד, שהיא או להילחם ולגייס את האגרסיביות, או לפתח מנגנוני הכחשה של המציאות, או פשוט להרגיש תקועים ומדוכאים. אם נתבונן סביבנו נוכל לזהות את שלושת הקטגוריות האלה באות לידי ביטוי בהתנהגותם של אנשים.

אגב, הפחד הוא לא תמיד על פני השטח, יש לו נטייה להיות חתרני. שמתי לזה לב בימים האחרונים כאשר הבחנתי שרעשים שדומים במעט בצלילים הראשונים לאלה של האזעקה, מיד גורמים לתגובה פיזית של התכווצות בבטן, מעין דריכות לפעולה. השבוע זו הייתה משאית שנסעה בסמוך… התגובות האלה אינן בשליטתנו, אך הן גובות מאתנו מחיר אנרגטי גבוה מבלי שאנו שמים לכך לב.

 מזון לנשמה

מצד שני, הנשמה צריכה את המזון שלה. אי אפשר להזין את עצמנו רק מפחד. אנו זקוקים לרגעים של שקט כמו אוויר לנשימה, לחזור רגע לעצמנו ולהרגיש שאנחנו חיים גם מעבר למימד ההישרדותי.
רבים מאתנו צריכים גם להמשיך לעבוד, להמשיך ללמוד, להמשיך לתפקד, ולכן זה עוד יותר חשוב להצליח ליצור את המרחב שמאפשר לנו בכל זאת להשתמש גם באינטלקט.

אז אחרי שהבנו קצת מה קורה לנו יהיה נחמד לדעת מה עושים עם זה, נכון?

אנחנו יכולים להתייחס לכל היבט במבנה שלנו ולתת לו פתרון משלו: פתרון לגוף, פתרון לרגש, פתרון לשכל.

 איך עוזרים לגוף להשתחרר מהפחד

מילת המפתח היא, איך לא, הירגעות. אל תיבהלו ממנה. אני יודעת שהתגובה הראשונית היא: אבל איך בדיוק אפשר להירגע כשכל כך מתוחים? החדשה הטובה היא שהירגעות היא מיומנות נרכשת.

אבל הנה כמה עצות פשוטות ליישום, וכל אחד יוכל לבחור מה הכי מתאים לתנאים שלו ולעצמו:

  • לשים מוזיקה שקטה ברקע, לשכב פרקדן (על הגב), הידיים לצידי הגוף ולעבור על הגוף מאצבעות כף הרגל ועד קודקוד הראש ותוך כדי נשימות עמוקות, בכל שאיפה לשחרר גם את המתחים באזור הגוף עליו מתמקדים. אפשר גם להיעזר בהירגעות מונחית. נדרשת רבע שעה.
  • ללכת לשחות בבריכה או בים. מים מרפים את השרירים
  • לקבל עיסוי
  • לאלה מאתנו שהם סופר אקטיביים: לצאת לריצה או להליכה מהירה, להתאמץ פיזית כדי ליהנות מהשקט שאחרי המאמץ
  • למינימליסטים: מקלחת זורמת עם דגש על הכתפיים, הצוואר והגב התחתון. אפשר לשים מוזיקה ברקע. ולמי שיש: ג’אקוזי.
  • לשבת על כסא, להחשיך קצת את החדר, לשים נרות, אולי קטורת, לקחת נשימה עמוקה, לעסות קצת את הרקות, לשחרר את הצוואר ופשוט לנשום נשימות עמוקות ואיטיות ולהירגע

 איך עוזרים לרגש להתעודד

אווירת הדכדוך הכללית לא תורמת כרגע לרגש, ואולי הרגש החיובי הוא הדבר שהכי קשה כרגע לגייס. מצד שני, אנו זקוקים גם להטענה של הבטריות, כי לדכדוך יש נטייה, כמו ספירלה יורדת, לסגור אותנו יותר ויותר ולגרום לנו לעשות פחות ופחות.

לרבים מהרעיונות שהועלו כאן בקשר לגוף יש את היכולת להטעין גם את הרגש.

מוזיקה ונשימה הם שני התומכים העיקריים באפשרות לזוז ממצב רגשי אחד לאחר.

ברגע קשה של חיי נעזרתי רבות בשירתם של אלה פיטצ’ג’רלד ולואי ארמסטרונג כדי לצאת ממצב הדכדוך.

  • השתמשו במוזיקה שאתם אוהבים, בזאת שמזכירה לכם רגעים טובים ויפים, שימו ברמקולים או באזניות ופשוט התמסרו לה
  • לרקוד. מוזיקה ותנועה ביחד עושים פלאות לרגשות.
  • לכו למקום פתוח היכן שאפשר, לטבע.
  • עשו משהו שאתם אוהבים. פרגנו לעצמכם זמן איכות עם מה שאתם אוהבים, כל דבר. זמן רק שלכם.
  • ספורט מאמץ או סאונה – ההזעה מנקה את הגוף מהרעלים, גם אלה של הרגשות השליליים
  • היעזרו ביכולת הדמיון שלכם כדי לראות את העתיד שלכם, את הרגע שאחרי, את כל מה שעוד מצפה לנו כשהמצב ישתפר, והוא ישתפר.

 ומה עושים עבור המחשבה

המחשבה זקוקה למרחב ולמרחק. כפי שכתבתי בתחילת המאמר, כשנמצאים במצבי לחץ, המחשבה היא זו שנפגעת בצורה חמורה כי כל המחשבות נוטות להתכנס אל עבר אותו התלם של הדאגה.
פה נדרשת פעולה נמרצת, צריך לגייס לשם כך את כל הרצון העומד לרשותנו.

מה יעזור לנו?

  • מדיטציה. מדיטציה זו ללא ספק הדרך לחנך את המחשבה למשמעת. כשאתה מתרגל מדיטציה אתה מצליח, צעד אחר צעד, פעם אחר פעם, להצליח לנתב את זרם המחשבות ולא לתת להן להתפזר לכל עבר, לעשות קצת שקט. הו השקט….
  • להציב מטרה. המטרה רותמת את הרגש ומכוונת אותו. כשאנחנו יודעים לאן אנו רוצים להגיע, יש סיכוי רב שאכן נגיע לשם, כל המערכות של המוח שלנו מתגייסות לטובת הכיוון החדש. למטרה טובה יש ארבע תכונות: היא קונקרטית, היא מדידה, היא בת השגה והיא מדודה ליכולותיי. היא צריכה להיתפס כאפשרית לגוף, כמלהיבה לרגש וכראויה לשכל.
  • לדבר עם עצמנו, להגיד לעצמנו למה חשוב עכשיו לפנות קצת זמן גם לקריאה, ללימוד, לחשיבה, מה זה ייתן לנו, מה זה יעזור למנוע. להבין שרק כשיוצרים מרחק ניתן להרחיב את שדה הראייה מספיק כדי לראות את הפתרון.
  • אם המחשבה בורחת, אנחנו צריכים לקרוא לה חזרה, מילולית, להחזיר את עצמנו כל פעם מחדש לכיוון אליו אנו רוצים ללכת.
  • לברור את התזונה הנפשית שלנו: לא להלעיט עצמנו כל היום רק בחדשות ומבזקים ופוסטים בפייסבוק, להכריח את עצמנו לקבל גם תזונה אחרת למען הבריאות הנפשית שלנו.

אני יודעת, זה הכל יכול להישמע פשטני, אך אני מקווה שתאמינו לי שניסיתי לנסח הכל בפשטות וניטרליות. חלק מהסעיפים ניתנים ליישום מידי, חלק דורשים אימון וחזרה, כמו תמיד. צריך, אבל, להתחיל ממשהו ולזכור שאנחנו ורק אנחנו יכולים וצריכים להיות האחראים על העולם הפנימי שלנו, להיות מלך של הממלכה שלנו.

שלכם באהבה, שולמית

והנה כל המידע על הקורס השלם לקריאה מהירה שלי