מאמרים

להציב לעצמנו מודל לחיקוי | שולמית אסיף

‘לעלות על הכתפיים של הענקים’*
* למה? כדי לראות את העולם כפי שהם רואים אותו.

מדוע אנו זקוקים למודל?

המודל שלפיו אנו חיים נוצר בדרך כלל על יד החברה, האחרים עושים זאת בשבילנו. הם אומרים לנו כיצד עלינו להיות, כיצד עלינו לחשוב, כיצד עלינו לנוע, כיצד עלינו לפעול ואנו לאט ובשקט סופגים כל מה שנאמר לנו ויוצרים את הלבוש שלנו על בובת ההדגמה הזו.
אך אם אנו רוצים יותר, אם אנו רוצים לחיות איכות חיים גדולה יותר, עלינו להגדיל את המודל, להרחיב אותו, להתאים את עצמנו למידה גדולה יותר.
כמובן, על מנת שכל זה יהיה אפשרי, צריך שתהיה לנו כוונה, נמל אליו אנו רוצים להגיע. ואז צריך להפנות את המבט לקנה מידה גדול יותר, לאנשים הגדולים באמת, אחרת תמיד יהיה לנו רק שיפור קטן. אך האם זה כל מה שאנו רוצים?

אז המודל הוא קנה מידה.
הצלחה זו רמה של חיים שבה יש לנו אפשרויות גדולות יותר, שבה אנחנו יכולים להביא לידי ביטוי יכולות גדולות יותר. אותו האחד שהצליח, מביא יכולות אלו לידי ביטוי ובעצם הוויתו, מוכיח לנו כי זה אפשרי.
המודל הוא כמגדלור בחושך. כשאנו מיטלטלים על גלי הים בחושך ומחפשים את הדרך, המגדלור מסמן לנו היכן נמצאת הכניסה לנמל המבטחים שלנו.
מי שהצליח, עשה זאת תודות לפרוצדורה מסוימת. הוא חשב בצורה מסוימת, כיוון את רגשותיו בצורה מסוימת, עשה מעשים מסוימים. אולי הוא אפילו נפל וקם, אולי אפילו כמה פעמים, אך מה שהוא עשה, איך שהוא עשה את זה, מה שהוא הרגיש בפנים ואמר לעצמו, מה שחשב, כל אלה הביאו אותו להצלחה.
מודל קטן יכול רק להתוות את הכיוון שבו אנו יכולים להתקדם, כמו המגדלור, אך המודל הגדול, אדם גדול, יכול להעניק לנו פרוצדורה ברורה כיצד לעשות זאת.
עלינו, אם כן, ללמוד את המודל שלנו היטב, לחקור אותו, לחקות אותו וליישם את אותן הפרוצדורות שהוא יישם כדי להגיע להצלחה שלנו.

‘הפסימיסט שוטח את טענותיו בפני הרוח
האופטימיסט מחכה שהרוח תשתנה
הריאליסט מכוון את המפרשים’
ניקולאס סבאסטיין

לבחור לעצמנו מודל

מי שמכיר אותי יודע שליאונרדו דה-וינצ’י מהווה עבורי מודל.
כולנו מכירים את יכולותיו בציור ובפיסול, את ההמצאות הרבות שהמציא ואשר עד היום משמשות אותנו, יותר מחמש מאות שנה אחריו. אבל אותי גם עניין לדעת שהוא היה נגן מוכשר וגם מפיק מסיבות מוצלח, אבל עוד יותר שעשעה אותי העובדה שליאונרדו הספיק גם לעבוד כ…מלצר. בהיותו בן קצת יותר מ-20, ליאונרדו שירת את היושבים במסעדת ‘הטברנה של שלושת החלזונות’ אשר ליד הגשר המפורסם ‘פונטה ווקיו’ בפירנצה.
מאוחר יותר, ליאונרדו קודם להיות הטבח הראשי במסעדה. אמנם העיצובים המרהיבים של המנות בסגנון ‘נובל קוזין’ לא זכו להצלחה יתרה בחברה שצרכה, באותה תקופה, בעיקר קדרות מהבילות, אך כדרכו בקודש, ליאונרדו ניסה להמציא מכשירים והמצאות שונות כדי להקל על עבודת המטבח, מה שהסתיים לצערנו בשריפה במטבח ובאיבוד מקום העבודה. מהתנסות זו נותר לנו, למשל, מועך השום בו אנו משתמשים עד היום.
ליאונרדו לא הרפה מאהבתו למטבח ופתח, יחד עם חברו סנדרו בוטיצ’לי (צייר מוערך בזכות עצמו) את הטברנה ‘אצל שלושת הקרפדות של סנדרו וליאונרדו’…
את האנקדוטה הזאת הוספתי  במאמר הזה כיוון שהיא הופכת את המודל הזה שלי לעוד יותר סימפטי בעיני. כשאני מתארת לעצמי את ליאונרדו מגיש לשולחן מנה מעוצבת או ממציא לעצמו כלים במטבח, זה מעלה חיוך על שפתי. כמה הייתי רוצה להיות שם אצל שלושת הקרפדות של סנדרו וליאונרדו….

חשוב שהמודל שלנו יעניק לנו השראה.
כמובן, כל אדם, גם הגדול ביותר, אינו מושלם. גם הוא יטעה, גם לו יהיו כמה דעות שלא יהיו מקובלות עלי, גם הוא יעשה כמה דברים לא נכונים. אז נדרשת גם גמישות מסוימת, אסור לי לצפות ממנו שיהיה תמיד מושלם. אך זוהי גם התקווה שלי, שכן לו הוא היה מושלם, לי, שאינני מושלמת, לא היה סיכוי…. דווקא ה’אנושיות’ שבו מייצגת את האפשרות שלי להתקרב אליו.

אם היכולת שהוא מייצג היא יכולת אמיתית, מיומנות, אז היא מתפשטת, מושלכת על כל תחום בחיים.
אם הצלחתי בזה, אצליח גם בדבר האחר.
אז המודל לא חייב להיות קשור ישירות לתחום שבו אני רוצה להתמחות. אני יכולה לקבל השראה מהפרוצדורה שהוא יישם בתחום מסוים ולהשליך אותו על התחום שלי. אני יכולה גם לקבל השראה ממספר מודלים, ממספר אנשים גדולים ולקחת מכל אחד מהם את מה שהוא יכול לתת לי.

איך כל זה קשור ליכולת קריאה מהירה?

בכל קורס מספר לי מישהו מהמשתתפים על אדם שהוא מכיר ושיש לו את היכולת לקרוא במהירות גבוהה. חלק מספרים על עורכי דין ידועים, חלק על רבנים וחכמים בתורה, חלק על פוליטיקאים ואפילו סתם על חבר כלשהו.
יש כאלה שהכישרון הזה הוא אצלם מולד, זה נכון.
אך כמו שאמר המודל שלי, ליאונרדו דה וינצ’י:
‘מה שקשה עושים, מה שבלתי אפשרי דורש יותר זמן’
גם אלה שהכישרון שלהם מולד מתנהלים בצורה מסוימת, יש להם אמונות מסוימות, יש להם מחשבות, רגשות ומעשים מסוימים. החדשה הטובה היא שאת כל זה ניתן ללמוד.
אז אם אתם מכירים מישהו כזה, אם שמעתם על מישהו כזה, לימדו אותו, חפשו מה הוא עשה, מה הוא אמר ונסו לאמץ לעצמכם את היכולת שלו, צעד אחר צעד, יום אחר יום, עד שגם אתם תוכלו להוות מודל עבור מישהו אחר!
אפשר לקרוא מהר וטוב, אפשר ללמד את המוח שלנו להיות יעיל יותר ולספק לנו איכות חיים טובה יותר!